Samling:13:00
LIS tog tre poäng i en tuff kamp
2021-11-01 10:36
Rasmus Rosenqvist & Lucas Nilsen - planens bästa spelare för dagen

Landvetter IS lånade ut förstaplatsen till Tölö i ett halvt dygn. Sedan tog man tillbaka den, när man besegrade Hestrafors IF på hemmaplan efter att LIS avgjort sent i matchen via en straff.

Landvetter IS tog emot Hestrafors IF på lördagseftermiddagen. Gästerna, som gått väldigt upp och ner under säsongen kom till start med ett starkt lag på papperet (det har dom visserligen alltid) och det gällde för LIS att koppla på fokuset från början.

B-planen, som är fantastiskt fin just nu, var spelplatsen och uppskattningsvis hade ca 150 personer tagit sig in genom entrén för att bevittna denna match. Gästerna placerar sig på en femteplats i tabellen och har inte mer än äran att spela för under de resterande omgångarna. LIS kom stärkta till matchen efter segern mot Angered MBIK förra helgen.

Till dagens match var Christoffer Randsalu åter tillbaka i spel och han tog mittbacksplatsen bredvid Efe Yildirim. Anders Alö missade andra matchen i rad, men denna gång var det ingen skada som höll honom borta utan resa med familjen. Hampus Holmgren var fortsatt indisponibel då han varit sängliggandes i över en vecka.

LIS började matchen helt klart bäst och man såg en fart och fläkt i anfallen, där djupledslöpningarna fanns från fronttrion, Ahmed, Albin och Noah.

Noah Säll-Magnusson var återigen placerad som högerytter och hade ett mycket fint läge att göra 1–0, men skotten kom lite väl långt ut från vinkel och målvakten kunde rädda till hörna. LIS kom förbi flertalet gånger via kanterna och insticken hittade sånär in till forwards men både två och tre gånger smet bollen igenom både grönklädda och rödklädda spelare inne i boxen och bollen försvann i tomma intet.

Lucas Nilsen och Patrik Wallin hade under den första akten bra koll på mittfältet och lät inte ex-allsvenska, Rasmus Rosenqvist, få mycket ytor. Detta gjorde att Hestrafors inte kom till några större farligheter under den första halvleken.

LIS skulle å andra sidan få hål på Hestrafors efter 34 minuters spel, när man vann bollen högt upp i banan via Victor Sköld och Lucas Nilsen. Den sistnämnda satte i högsta växeln och avancerade ner mot straffområdet i vänster inneposition. Väl där hittade han in i mitten till framrusande Ahmed Hussain som fanns på andra sidan och kunde enkelt dunka in 1–0 i det tomma målet. En klassaktion av Lucas Nilsen som med sin speed öppnade upp för ledningsmålet.

LIS kunde sedan hyfsat lugnt kontrollera tillställningen till pausvilan.

I den andra halvleken skulle dessvärre matchen få en annan bild. LIS slutade att vinna dueller, man slutade att ta jobbet och Hestrafors IF kunde äta sig in i matchen. Det började att sprida lite oro över IP och Hestrafors mittfällt fick gång på gång komma rättvända mot vår backlinje.

1–1 kom redan efter 65 minuters spel, trodde de flesta, men domaren blåste för offside då Hestrafors stod på fel sida linjen efter en retur på en farlig nick, där Axel gjort en fantastisk räddning.

Kanske en väckarklocka för LIS? Nej, tyvärr inte. Hestrafors IF kunde fortsatt trycka på och vinna duellerna på mitten och anvancera mot mål. Tom Engvall kom in tidigt och bytte av Noah Säll-Magnusson som hade känning och försökte ge energi till laget. Men dessvärre blev det bara mer och mer för bortalaget. Tom hade visserligen en fin aktion på sin högerkant efter en omställning där han kom till avslut, men skottet gick rakt på.

Hestrafors IF, med Rasmus Rosenqvist i spetsen, skulle få sin kvittering i den 74e matchminuten. Efter att LIS tappat boll på egen planhalva kunde Hestrafors IF ställa om och till slut fick Rasmus bollen utanför straffområdet i fart och klippte till. 1-1 efter ett fint skott och ett chockat LIS var i brygga.

Nu var goda råd dyra för de gröna som skulle försöka hitta kraft att få dit ett ledningsmål och dessutom undvika släppa in fler mål från ett bortalag med momentum. Och nära var det. Hestrafors kom redan minuten senare upp i ett nytt anfall och kunde pricka stolpen... Det såg inte bra ut för LIS som sagt...

Tacka då Albin Gustavsson som hade krut kvar i benen och kunde på sin vänsterkant ta för sig och utmana sin försvarare. I matchens 80e minut avancerade han inåt i straffområdet och gjorde en snygg dragning på sin försvarare som olyckligt satte ut sitt ben och krokade Albin. En klar fällning och straffen var ett faktum.

Ordinarie straffskytt, Ahmed Hussain utbytt. Nästa man på tur? Albin Gustavsson. Nej han blev fälld så han ville inte ta den. Nästa man? Victor Sköld? Han såg tydligen dubbelt vid tillfället och behövde fixa linserna. Vem var kvar? Det fick bli Tom Engvall som till slut stegade upp. En hel den nervösa blickar från läktaren och säkerligen från Tom också. Men bollen letade sig in bakom Hestrafors målvakt som chansade rätt till höger, men inte nådde bollen.

Drygt tio minuter kvar att hålla undan en kvittering från gästerna. Man började skicka upp sina nickstarka spelare och försökte få in bollarna i straffområdet. Här gjorde Efe, Lucas och Coffe ett kanonjobb som fick bort bollarna och bakom dom fanns trygga Axel Wibrån som boxade och plockade ner bollen.

Det blev ingen riktigt klar kvitteringschans för Hestrafors under slutminuterna och LIS kunde till slut plocka hem segern efter 93 minuters spel.

Detta betyder att vi med tre omgångar kvar (fyra för LIS) har en ruggigt spännande seriefinal på lördag i Kungsbacka.

Seriens två bästa lag gör upp om seriesegern. Nåväl, allt kan hända, men mycket kommer troligtvis att avgöras på lördag i Kungsbacka.

LIS har två poäng mer än Tölö IF och har en match mindre spelad. En seger i Kungsbacka på lördag skulle innebära matchboll i matchen därpå mot Kortedala IF.

Vi hoppas att vi får ett riktigt fint stöd på Tingbergsvallen i Kungsbacka på lördag. Det kommer att bli en rafflande match, med mycket känslor och förhoppningsvis även riktigt bra fotboll

LIS står nu på 46 poöng. Det innebär att man slår sitt poängrekord från 2019. Då tog LIS 45 poäng och fick kvala till division II. Nu har man alltså, med fyra matcher kvar, slagit detta rekord. Oerhört starkt!