Samling:11:00
Historisk seger i galen match
2022-04-10 12:50
Två st tvåmålsskyttar, Ahmed & William

Så var första segern i årets division 2-spel ett faktum. Tillika även en historisk första seger. Och vilken match vi fick bevittna på Bravida Arena på lördagseftermiddagen. Hela nio mål fördelat på fem till LIS och fyra till "hemmalaget" Sävedalens IF.

Landvetter IS kom till start till lördagens match med en ändring i truppen från premiären mot Tölö IF. Axel Wibrån hade ett bröllop i Alingsås att besöka och fick kasta in handduken. Eric Uhrlander tog plats mellan stolparna istället. Patrik Wallin stod över även denna match med hopp om att vara helt återställd till nästa veckas match.

I övrigt var elvan intakt...

Ja denna matchen kan man summera på många sätt, men vi gör ett försök...

LIS fick en drömstart på matchen när Ahmed Hussain efter fem minuters spel läckert lurade bort sin försvarare och satte 1–0 distinkt i målvaktens första hörn. Sävedalen hade börjat matchen med en hel del bollinnehav och LIS hade legat rätt i positionerna, för att sedan ta hand om bollen och etablera upp ett fint anfall där Victor Sköld till slut serverade Ahmed som gjorde allt klanderfritt till 1–0.

Sävedalens IF, som skickligt gärna håller i bollen - ibland lite väl mycket, vilket LIS straffade hemmalaget gång på gång under matchens 90 minuter. När Sävedalen emellertid hittade igenom LIS mittfält och kunde komma till attack i fart, så var man sylvassa. Kvitteringen skulle inte komma allt för långt efter LIS ledningsmål. Efter en hörna kunde Sävedalen slå in en boll på andra våg, där William olyckligt trampade på hälen på Sävedalens spelare som föll som en fura i straffområdet och domaren tvekade inte en sekund. Straff och säkert från 11-meterspunkten satte Wilmer Melander kvitteringen.

Efter detta fick hemmalaget lite momentum och etablerade ett mindre tryck mot LIS och lite enkelt fick Sävedalens IF komma in i straffområdet och skapa oreda. 2–1-målet för hemmalaget var tämligen enkelt och svagt agerat av LIS som inte fick undan bollen ordentligt efter en hörna och andra vågen ledde till ett inlägg från forne LIS-spelaren, Fredrik Alnäs, som hittade en fristående Frane Srnic som klippte till på volley. Ett skott som Eric Uhrlander var på, men som retfullt letade sig in i mål.

2-1 efter 25 minuters spel och LIS gick för kvittering. Man bytte bollinnehavsfördel med Sävedalen emellan åt och kunde komma förbi fint på kanterna flertalet gånger, där Noah Säll-Magnusson sprang upp och ner och även Gustav Hedlund/Victor Sköld transporterade bollen fördelaktigt på mitten. 2–2-målet skulle dock komma lite slumpartat, men ack så påpassligt av firma Bengan/Ahmed.

Efter lite rull i backlinjen, drog Bengan en vänsterlyra mot en djupledslöpande Ahmed Hussain, som sprang i från sin bevakning och lyckades peta bollen förbi en hemmamålvakt som var långt ute och "hängde tvätt" och efter petningen var målet ledigt och en yttersida in i det tomma målet.

LIS fick energi av kvitteringen och fortsatte att ligga högt med sitt mittfält och pressa Sävedalens backar. Detta gav i den 43e matchminuten resultat, när Ahmed snuvade åt sig ett dåligt uppspel av Sävedalen, serverade William Andersson som i en mot en med sin försvarare vann sin duell och sköt distinkt in 3–2 till LIS.
Grymt jobb i presspelet som gav maximal utdelning i ett ledningsmål.

3-2 efter 45 minuter, var det slut på målfabrikationen där? Nej Nej.

LIS kom ut starkt i den andra halvleken och fick ok från Sävedalen att rulla runt på mittplan och komma runt på kanterna. Det var även via kanten som 4–2-målet föranleddes ifrån.
Bengan hittade ut till Gustav Hedlund som hade postionerat sig på vänsterkanten. Med bollen vandrade han in centralt mot straffområdet och såg William Andersson båga ur sin bevakning och med ett läckert instick blev William fri från sidan och läckert tryckte in bollen i mål.
4–2 till LIS efter tio minuter av den andra halvleken.

Här hade man ju som LIS-supporter önskat att matchen skulle säkras hem och att vi kunde gå mot ett betryggande och komfortabel seger, men icke...

Sävedalens IF, med sin vassa offensiv, ville annat och lite givmilt, återigen, av LIS-försvaret fick Frane Srnic promenera sig fri efter en långboll och vunnen duell och inga misstag av den duktiga forwarden. 3-4 efter en timmas spel.

När LIS ändå var på sitt generösa humör så kunde man några minuter senare även skänka ännu en straff till hemmalaget. LIS hade minuten innan haft en jättechans när Gustav Hedlund hållit sig framme och vid samma skede krockat med målvakten. Detta gjorde att Gustav fick behandling och lämnade planen. När LIS var något oorganiserat i försvaret fick man heller inte undan bollen och Sävedalen vann bollen högt och vandrade in i straffområdet, väl där föll man enkelt i kamp med Leart Ramani och domaren pekade på straffpunkten för andra gången efter stora protester från LIS.

Wilmer Melander var återigen säker från straffpunkten och 4–4 på tavlan med 25 minuter kvar.

Matchens sista 25 minuter skulle faktiskt att mattas av en del. Det var tämligen lågt tempo och dessutom vid vissa skeden en stor tystnad som lagt sig över Bravida. Kanske 4–4 var lagom för samtliga och alla ville spela av matchen?

Nej då. Fler mål skulle komma. Och lyckligtvis var det de gröna som skulle ånyo hitta nätet. Denna gång med hjälp av hemmalaget.
LIS fixade fram en hörna som Daniel Simonsen tog hand om. På bortre stolpen fanns ingen grön spelare i närheten, men studsen framför mål orskade kallabalik för Sävedalens spelare som på något sätt fick den på sig i och in mål.
5–4 och stort jubel bland de gröna.

Innan målet hade även Albin Gustavsson bytts in och Ahmed Hussain gått av.

Kvarten kvar och kvitteringsjakt från Sävedalen startade. Saknades chanser för hemmalaget? Nej, inte direkt...

LIS lyckades ganska så kontrollerat spela av minuterna fram till matchminute 90. Sen började kaoset. Två hörnor och två långa inkast skapade stor oreda nere hos Eric i målet och under vissa sekvenser låg tre-fyra LIS-spelare och täckte skott och skyddade målet. Det var oerhört jobbigt att titta på då, men nu i efterhand när man ser spelarnas uppoffringar framför målet så är det otroligt vackert. Sävedalen hade tre-fyra spelare som fick jättelägen att trycka in kvitteringen, men som sagt, Landvetter och Eric stod i vägen. Under dessa minuter hann Daniel Simonsen även med att få till ett avslut mot det tomma målet på andra sidan, en boll som smet precis utanför.

Efter 94a minuters spel blåste domaren av matchen och stort jubel utbröt på läktaren (en läktare som för övrigt kändes som enbart LIS-anhängare) och spelarna samlades i ring och jublade och kunde konstatera att den första trepoängaren är bärgad.

Fantastiskt skön seger och oerhört starkt att komma ifrån en sån här galen tillställning med samtliga poäng. Vi tar oss ann ett etablerat division 2-lag som varje år aspirerar på topplaceringarna. Det visar - att trots - givmilt försvarsspel både idag och förra veckan, så är vi med i den här serien på allvar och kan nu lägga första segern i bagaget.

Nästa vecka åker Landvetter IS till Jönköping och match med Husqvarna FF. Matchen spelas på långfredagen med matchstart 14:00

Husqvarna har öppnat med två segrar och är tillsammans med Eskilsminne de lagen som tippas vinna den här serien. Det kommer med andra ord bli en tuff nöt att knäcka på Vapenvallen i Husqvarna på fredag.