Samling:18:30
Oerhört skön trea nere i Varberg
2022-09-16 08:32
Matchvinnarna på bild

Landvetter IS åkte ner till Varberg på torsdagskvällen och stod för en riktig "smash and grab" när man plockade med sig samtliga poäng hem till Landvetter. Matchens enda mål prickade Ahmed Hussain in fyra minuter in i den andra halveken.

Ja, uttrycket "smash and grab" gör sig verkligen rätt i att beskriva hur LIS lyckades plocka med sig tre poäng ifrån Varberg denna afton. Faktum är att LIS gör långt ifrån en bra insats, samtidigt som hemmalaget har, åtminstone, fyra kvalificerade målchanser samt en straffspark. Ändå är det dom grönklädda som - återigen - med hjärta, lungor och solid försvarsspel plockar en trepoängare och håller nollan.

Hoppfulla om seger och med gott mod kom LIS till anrika Påskbergsvallen, som tyvärr numer går under namnet Varberg Energi Arena. Gräsmattan visade allsvensk klass på förhand och förutsättningarna var fina inför denna septemberafton nere i Varberg.

Det skulle emellertid visa tämligen snabbt in i matchen att spelarna, framförallt de grönklädda, hade problem med det torra gräset och att bollen hade en retlig förmåga att fastna och stanna upp i gräset utom kontroll för spelarna.

LIS första halvlek är inget bra. Vi har ingen fart och fantasi i anfallsspelet och vi uppträder stundtals paralyserat. Varbergs press gör att våra spelare tvingas spela hemåt och det hela slutar oftast med att bollen är nere hos Wibrån i målet igen och vi får börja om. Som Tomas Vainio sa i halvidspausen lite med glimten i ögat "Wibrån har nog flest offensiva passningar av samtliga i denna halvleken".

En viss sanning fanns det i det uttalandet och LIS hade oerhört svårt att skapa något framåt. Man har en period där man skapar trippla hörnor, där Bengans vänsterhörnor skapar oreda i Varbergs box och vi sånär är först på bollen. Men i övrigt så är målchanserna för LIS den första halveken lätträknade.

Varbergs GIF är egentligen inget känt bolltrillande och spelskickligt lag, men de ligger helt rätt i sin press och tvingar oss till enkla misstag vilket gör att dom kan återta bollen och ställa om på oss. Detta leder till farligheter några gånger under den första halvleken men Wibrån är säker där bak och räddar avsluten.

Till den andra halvleken hoppades man på att LIS skulle få fart under fötterna och komma in i matchen mer. Visst såg man en förbättring, men det var ändå en tydlighet i att anfallsspelet och spelet utan boll idag inte riktigt gick att känna igen.

Fyra minuter in i den andra halvleken skulle LIS dock hitta målet och detta efter en bjudning från Varbergs försvarare som även han hade problem med bollen och touchen, vilket gjorde att Ahmed Hussain snappade upp hans svaga behandling och roffade åt sig bollen. Ahmed blev fri från fyrtio meter och många tankar snurrade nog i Ahmeds skalle i hans vandring på väg mot målet. För en stund såg det ut som Ahmed hamnade ur vinkel, men kliniskt kunde han avsluta framför en framrusande Varbergsmålvakt och lägga in den till vänster. 1–0 till LIS och inte så rättvist... Men vad gör det?

LIS fick ett litet upplyft efter ledningsmålet, men ledningen var under den andra akten skör. Varbergs GIF skapade ett par fasta situationer som utmanade LIS-försvaret. Lucas Nilsen gjorde ett gediget jobb där bak och tog kampen med Varbergs duktiga forward Rasmus Cronvall och kom segrandes ur löp- och kampduellerna. Även övriga i försvaret ska också uppmärksammas för sitt gedigna försvarsarbete.

Varbergs GIF tryckte på för kvittering och den stora chansen kom med kvarten kvar att spela när man tilldömdes straffspark. Noah Säll-Magnusson trampade olyckligt i hälarna på en Varbergskille precis vid straffområdsgränsen och det såg ut att vara uppgivet för stunden. Men, då klev han fram, vår allas Axel Wibrån. Som en öppen bok läste han straffskytten och nöp bollen till vänster om sig och returen kunde rensas undan. Allt frid o fröjd? Nej Nej.

Efter detta sker en tvåminutersperiod där Varbergs GIF får tre!! farliga frisparkar precis utanför straffområdet. Pulsen må ha varit hög här på läktaren. Axel och hans kollegor på planen kunde dock skydda sitt mål och få bort bollarna.

LIS gör ett par byten under den andra halveken där Gustav Hedlund och Dante Scolieri byts ut till förmån för Daniel Simonsen, som gör comeback efter tre matchers frånvaro, samt Leart Ramani, som även han gör comeback efter tre veckor i rehabstugan. Dessa byten skapar lite effekt, då vi kan hålla i bollen lite mer, samt att vi får energi på mittfältet.

I slutet av matchen byts även Tim Sannevi och Omar Conteh in och hjälper till med ett defensivt arbete, samt viktigt bollinnehav på offensiv planhalva. Vi lyckas att hålla ut och vi lyckas att stänga igen. Efter 95 minuter blåser domaren av matchen och LIS kniper en oerhört viktig seger.

"Det går snabbt i Hockey" brukar man ju säga, men det gäller även fotbollens värld. För några veckor sedan hade vi kniven mot strupen och inför mötet med Ullared var det lite ångestkänslor.  Den matchen vann vi med 3–0 och därefter har vi tagit ytterligare fyra poäng på två matcher samt stängt igen bakåt i 270 minuter. Detta har nu gett oss tillräckligt med marginal neråt i tabellen att vi kan börja titta uppåt istället. En oerhört go känsla och vi ser framemot de sista matcherna av årets seriespel, där vi tar fram ännu mer krafter och hjärta och visar upp vår publik varför vi även är ett duktigt fotbollslag i division II.

Vi har fyra matcher kvar, varav tre på hemmaplan. Chanserna finns att se oss spela innan vi stänger denna säsong.

Vi spelar hemma lördag 24e september mot Höganäs BK. Kom och se oss då!