Matchnummer: 000026180
Samling:13:00
LIS skakade seriesegrarna
2022-10-17 11:04

Landvetter IS avslutade säsongen med flaggan i topp när man i den sista omgången fick seriesegrarna, Eskilsminne att bli riktigt nervösa uppe på Landvetter IP. Ett olyckligt misstag med kvarten kvar att spela från seriens bästa målvakt, Axel Wibrån, bäddade emellertid för ledning och därmed spiken i kistan för gästerna.

Så är division 2 västra götaland avklarad. En längre summering och sammanfattning om LIS säsong kan ni läsa i artikeln innan (inför Eskilsminne) där vi sammanfattar det som en väl godkänd säsong med många toppar och ett par djupa dalar.

Lördagens förutsättningar var glasklara. Eskilsminne hade packat bussen med guldhattar, konfetti och en mängd alkohol för att defilera hem säsongen och kora sig som seriesegrare av division 2 västra götaland. De hade tre poäng till godo, samt sju mål upp på BK Astrio som jagade.

Landvetter IS spelade för hedern och efter den svaga insatsen nere i Astrio förra helgen, var man fast besluten om att avsluta på topp. Eskilsminne tyckte vi såg mätta ut från den matchen och detta gav LIS tändvätska - att man minsann skulle ge kommande division 1-laget en rejäl match. Och det gjorde man!

Till dagens match ställde sig Axel Wibrån åter i målet efter att Eric fått chansen mot BK Astrio. Gustav Hedlund var tillbaka från avstängning och Victor Sköld gjorde sin första match från start på över en månad. Dante Scolieri kastade in handduken på morgonen pga sjukdom och Daniel Simonsen fick göra detsamma kvällen innan. Patrik Wallin fanns med i truppen efter lång skadefrånvaro och var beredd att hoppa in.

Man kunde ana nervositeten hos Eskilsminne IF som visserligen började matchen i ett högt tempo och hade två fina chanser redan under matchens inledning.

Avbytarbänkarna skulle dock få till sig att BK Astrio snabbt gått upp i en 3–0-ledning nere i Kungsbacka och LIS-spelarna var på hugget med att få igång lite hets och gött tugg. Eskils-ledarna verkade inte ta det så bra...

Landvetter IS låg bra i försvaret under den första akten och satte presspelet på ett bra sätt. Man lyckades dessutom komma till bra anfallsförsök där William Andersson och Albin Gustavsson var närmast med en nick och ett skott.

BK Astrio forsatte att gå hårt offensivt nere i Kungsbacka och hade nu en ledning på 5–0 innan paus. Uppe i Landvetter var det mållöst till pausvisslan och vi såg framemot en riktigt spännande avslutning på det hela.

Eskilsminne hade haft ett par lägen till, där ett skott tagit i utsidan av stolpen och ett där Wibrån räddat säkert i sin famn.

LIS fortsatte att göra en riktigt bra prestation i den andra halvleken och man var hela tiden på tårna och aktiva i sitt försvarsarbete. Eskilsminne började mer och mer lägga sig lugnt på försvar, där även LIS tilläts att rulla boll. Dock utan större framgång. Eskilsminne kopplade på omställningsknappen skoningslöst ett par gånger och här visade dom sin kvalité. Riktigt farliga i omställningarna och riktigt bra på att hitta in på rättvänd mittfältare i spelyta två.

Ju längre matchen led, desto mer nervöst blev det. Rapporterna från Kungsbacka var att Astrio nu hade 6–0 på Tölö, vilket betydde att ett enda mål från LIS skulle skicka ner Eskilsminne på andraplatsen. Och nära var det...

I den 58e matchminuten får LIS en hörna. Lucas Nilsen når först på den och Hampus Nilsson i Eskilsminne mål räddar, men bollen går upp i en båge och ner över mållinjen och in mål framför ett hav av spelare. Någonstans här hittar domaren en knuff på målvakten? Och frispark blåses istället. Det är fortsatt oklart, så här två dagar efter matchen, när man ser reprisbilderna, vad domaren hittar för något.

Klockan tickade på och vi kom över 70-minutersträcket. Milton Säll-Magnusson, som gjort en grym insats på högerbacken fick utgå med skada och Efe Yildirim kom in. Coffe klev över som högerback.

I matchens 74e minut hände sedan det dråpliga som skulle avgöra matchen och få luften att gå ur Landvetter-spelarna.
Den så duktiga, Axel Wibrån, som märkligt nog inte blev nominerad till seriens bästa målvakt, skulle plocka ner ett inlägg. En duell mellan backen Fredrik Liverstam i Eskilsminne och Lucas Nilsen avtog framför Wibrån som enkelt bara skulle upp o plocka ner inlägget. Väl här dök den berömda tvålen fram och bollen damp istället ner till Liverstam som vaket stod kvar och bara bredsidade in bollen framför näsan på Wibrån.

Olyckligt och riktigt surt. Luften gick ur Landvetter och det blev verkligen tyst bland samtliga LIS-anhängare. Inte blev det bättre av att minuten senare gjorde även Eskilsminne 2–0 och givetvis var matchen här död. Det var svårt att fokusera på sista tio minuterna och man led någonstans bara med Wibrån i målet.

Eskilsminne gör sedan 3–0 med några minuter kvar och kan till slut defilera hem segern och således även säsongen. Man vinner serien välförtjänt och är värdiga vinnare. Helt klart det bästa laget över hela säsongen i denna serie och man har givetvis i division 1 att göra. Vi önskar dom lycka till 2023.

Landvetter IS kan lämna säsongen med huvudet högt. Man har gjort precis det som man kan förvänta sig på detta gäng. Vi fick en gratisplats till division 2 så sent som i februari och sedan började planerna för spel i landets fjärde högsta serie. En nivå LIS aldrig har varit på.

Med mix av ungdomlig kreativitet och finness, kryddat med rutinerade äldre spelare så har LIS lyckats hitta en sammanhållning och en moral som vi nu bygger vidare på till 2023.

Vi vill även passa på att tacka samtliga LIS-supportrar som varit och stöttat oss under säsongen. Hemma som borta.

Det har varit en fantastisk publiksäsong, den första sedan 2019 med bästa förutsättningar och inga restiktioner överhuvudtaget. Vi är oerhört tacksamma för er support. Hoppas vi ses även 2023.

Vill även rikta ett stort tack till våra fotografer. Rolf Olofsson, som filmat matcherna i ur och skur. Samt Emelie Hübner, som funnits med under hela säsongen. Ni är riktiga hjältar.

Passar även på att nämna Peter Strid och Theo Van Uum. Två lagledare i A-truppen som har ett hjärta av guld. Ni är ovärderliga för den här föreningen.

Morgan, Johan, Linus, Ulf, Tomas och även Hans som fanns med oss till i somras. Tack för en härlig säsong!