SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Landvetter Idrottsällskap
Glädje. Respekt. Engagemang.

Om klubben
Landvetter Idrottssällskap - Lite historik 


Söndagen den 15 mars 1931 anordnade några grabbar en skidtävling mellan Shelltappen som låg strax öster om gamla folkskolan vid dåvarande riksväg 40, som nu heter Byvägen och Sandsjön fram och åter. Detta blev en populär tävling och man började tala om att bilda en idrottsförening. Redan onsdagen därpå, den 18 mars, samlades man hemma hos dåvarande polisman John Karlsson och en styrelse bildades. Föreningen fick namnet Landvetter Idrotts sällskap (LIS). LIS ansökte och fick fullt medlemskap i Riksidrottsförbund (RF). 


Första året startade man med att delta i orientering, terränglöpning och skidor. Sedan tillkom friidrott med utbyte med klubbar längs Boråsbanan. Rävlanda, Bollebygd, Hindås, Hällingsjö och Sätila. LIS egen “idrottsplats” fanns vid dåvarande magasinsplan (där nu industrifastigheter ligger längs magasinsvägen). Gymnastik startades med lokal i “Bilcaféet”, huset snett över Bygården mot sjön. LIS fick också promotionsrätt för sin simskola som fanns vid dåvarande kommunalbadet. En populär verksamhet där många sommargästers och Landvetterbors vars barn lärde sig att simma. 


1933 kom fotbollen igång. LIS fick inte vara med i Göteborgs Fotbollsförbund, då Landvetter inte hade någon egen godkänd fotbollsplan. Detta löstes så att LIS spelade sina hemmamatcher på Heden på söndagar. Kvällsmatcher var inte att tänka på. För att bättra på ekonomin anordnades det dans på Bilcaféet enbart för medlemmar. Att bli medlem gick då till på sättet att det såldes medlemskort i en kiosk som även fungerade som entrébiljett till dansen. 


En stor händelse ägde rum 1948 då LIS med egna krafter byggde och invigde en idrottsplats för både Friidrott och Fotboll, Landevi Idrottsplats. En märklig bestämmelse fanns från Göteborgs Fotbollsförbund som sa att LIS skulle betala tågbiljetter tur och retur för gästande lag! Genom åren har LIS även haft bandy, handboll, Bordtennis och Bowling på programmet. 


Fram till 2012 verkade Landvetter IS tillsammans med Landvetter IF på Landevi IP nere i Landvetter Centrum. LIS och LIF bildade gemensamt samarbetsnamnet “Landvetter Fotboll” och byggde sin allra egna toppmoderna anläggning uppe i Önneröd. Landvetter IP har sedan dess varit LIS hemmaplan. LIS är en välmående och välskött förening, med två fullstora fotbollsplaner, ett fantastiskt klubbhus med över 500 aktiva medlemmar (2020) som får ta del av en meningsfull fritid och inte minst ett fint kamratskap. 


År 2017 skulle den största matchen i LIS historia gå av stapeln uppe på Landvetter IP. LIS hade via ett imponerande sätt kvalificerat sig till Svenska Cupens andra omgång. Där föll lotten på IFK Göteborg. Efter tre veckors intensivt planerande gick det till slut att arrangera matchen i Landvetter. 4220 åskådare kom till Landvetter IP en fin augustikväll och matchen kommer att finnas med i våra medlemmars tankar för evigt. Matchen? Den slutade 5–0 till IFK Göteborg. 
 
Våra huvudpartners
Våra samarbetspartners
Vi samverkar med